ingyenes internet hozzáférés (wifi) Marianna Apartmanház Zalakaros

Marianna Apartmanház

Zalakaroson,
közel a gyógyfördőhőz

ingyenes internet hozzáférés (wifi) Dr. Muczer Marianna fogászati magánrendelés

Dr. Muczer Marianna

fogászati magánpraxis

Konzerváló fogászat

Barázdazárás

A maradó fogak előtörése után a fogak mély barázdáiba folyékony tömőanyagot teszünk, ami a megkeményedése után lezárja a mély barázdákat, ezzel megakadályozza a fog későbbi szuvasodását.

Fényre kötő esztétikus tömések

Régi tömések cseréjét orvosi szempontból akkor javasoljuk, ha mellette szuvasodás indult meg a fog felszínén, vagy belsejében. Az amalgámtömés cseréjét szuvasodás mentesség esetén is javasoljuk, ha a betegnél fémoldódás vizsgálat kimutatta, hogy a szájban lévő amalgám már nem stabil ötvözet, így annak összetevői: higany, ezüst, ón, réz, cink, a páciens szeretetébe kerül a nyelés során.

Töméscserekor a páciensek modern kompozíciós fogtöméseket kapnak, amelyeknek anyaga műgyanta, amiben nano méretű üveg, porcelán, vagy műanyag szemcsék vannak. A fehér tömések legnagyobb előnye a természetes megjelenés, valamint az amalgámtömésekkel ellentétben ez nem tartalmaz sem higanyt sem más toxikus anyagot. Általában egy jól elkészített kompozit tömés élettartama 6-8 év. Ezt a típusú tömést kis és közepes méretű üregek ellátására javasoljuk. Nagyobb üregek esetén jobb megoldásnak tartjuk az inlay vagy onlay készítését.

Betét, inlay, onlay

Betétek vagy szakszóval inlay, onlay a fogra vagy fogba pontosan illeszkedő, fogtechnikus által készített, majd a rendelőben beragasztott tömések. Alkalmazásuk akkor javasolt, ha túl nagy üreget kell ellátnunk, és nem maradt elég foganyag ahhoz, hogy ezt töméssel meg tudjuk oldani.

A betétek elkészítése két kezelés során történik. Első alkalommal eltávolítjuk a szuvas részt vagy a régi tömést, és kialakítunk egy speciális formát a betétnek. Ezután lenyomatot veszünk, amit elküldünk a fogtechnikusnak. A betét elkészültéig ideiglenes tömés kerül az üregbe. Betét, inlay, onlayA második kezeléskor a fogtechnikus által elkészített betétet beragasszuk a fogba. A betétek tartósabbak mint a kompozit tömések, anyaguktól függően élettartamuk nem ritkán a 20 évet is elérheti.

A betét készülhet kompozitból, porcelánból, aranyból, galvano-aranyból.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés során a gyulladt, fertőzött fogbelet eltávolítjuk, a gyökércsatornát kitisztítjuk és fertőtlenítjük majd gyökértöméssel látjuk el.

A gyökérkezelt fog idővel kiszárad, hiszen a fogbél eltávolításával megszűnt vérellátása, elvesztette vitalitását. Emiatt idővel el is színeződik, könnyebben törik. Jó megoldás, ha a fogat gyökérkezelés után koronával látjuk el.

 

Széchenyi 2020 ERFA