ingyenes internet hozzáférés (wifi) Marianna Apartmanház Zalakaros

Marianna Apartmanház

Zalakaroson,
közel a gyógyfördőhőz

ingyenes internet hozzáférés (wifi) Dr. Muczer Marianna fogászati magánrendelés

Dr. Muczer Marianna

fogászati magánpraxis

Protetika

Rögzített fogpótlások

Koronák

Az egész fogat borító fogpótlás, akkor készítik, ha túl sok hiányzik a fogból, vagy a fog gyökérkezelésen esett át, így védeni kell a törésektől. Koronákkal vissza lehet adni az eredeti formát, funkciót és fogszínt. Anyaga lehet fémre égetett porcelán, cirkónium.

Fémre égetett porcelán koronák

Fémvázból és az arra ráégetett porcelán rétegből áll. A fémváz erős, ellenáll a harapási erőknek, nem törik. Erre kerül a porcelán réteg, ami az esztétikumot biztosítja.

Cirkónium koronák

A cirkónium korona hasonló erőhatásoknak ellenáll, mint a fémkerámia korona, de esztétikumban felülmúlja azt. A legszembetűnőbb különbség a kettő között az, hogy míg a fémváz szürke, addig a cirkónium váz hófehér. Az idő múlásával a fogíny néhány millimétert visszahúzódhat, melynek következtében a fémkerámia korona szürke szegélye szembetűnővé válhat. Cirkónium koronánál ez a probléma nem jelentkezik. A cirkónium szövetbarát, kevésbé irritálja az ínyt, nem hővezető, így kivédhetők vele a fémkerámiánál jelentkező hőmérsékleti hatások, amelyek a hővezetésből adódnak. Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy napjainkban a cirkóniumból készíthetők a legmagasabb szintű fogpótlások.

Egy korona átlagos élettartama 8-10 év. Ennél tovább is tarthat megfelelő szájhigiénia és fogorvosi kontroll mellett. Egy korona élettartamát jelentősen csökkenti a rossz szájhigiénia, a rossz szokások: a köröm rágcsálása, jégkocka, cukor rendszeres rágása.

Hidak

Ha egy vagy több foghiány van, akkor hidat készítünk, hogy megszüntessük a hiányból adódó réseket. A híd a hiányt pótló koronákból és a hiányt pótló műfogakból áll. Anyaga lehet fémkerámia vagy cirkon, minta a koronáknál.

A híd készítésekor az orvos a tartófogakat olyan mértékben lecsiszolja, hogy a labornak legyen elegendő helye a tartókorona elkészítéséhez. Ezt követően lenyomatot vesz, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a hidat.
A következő rendelésen, ha a fogorvos és a páciens is megfelelőnek találta a pótlást, akkor a híd beragasztásra kerül.

Kivehető fogpótlások

Részleges kivehető fogpótlás

Ha a betegnek még vannak meglévő fogai, de a foghiány olyan nagy, hogy rögzített pótlás a tartófogak kevés száma miatt már nem készíthető, akkor a fogpótlást nemcsak a fogakra terheljük, hanem a nyálkahártyára is kiterjesztjük, ekkor részleges kivehető protézist készítünk. A protézis rögzülhet a fogakhoz kapoccsal vagy esztétikus finommechanikai rögzítőkkel, mint pl. csúsztató, stég, teleszkópkorona. Ezen utóbbi megoldások nemcsak esztétikai előnyt jelentenek, de stabilabb, biztonságosabb rögzítést is adnak a protézisnek a saját fogakhoz.

Teljes protézis

teljes protézisA teljes protézis egy olyan fogpótlás, ami nemcsak az elvesztett fogakat pótolja, de a lebontódott fogmedret is, megtámasztja az arc izmait és az ajkakat, előnyösen hat a megjelenésre, megfiatalít. Nem engedi meg, hogy beesettnek tűnjön az arc, széppé varázsolja a mosolyt.

Az új protézis szokatlan és kényelmetlen lehet az első időben, és akaraterőre van szükség, hogy ezt a gyógyászati segédeszközt, mint idegentestet megszokja a páciens, sőt még meg is tanuljon vele beszélni, rágni. Ez a pótlás a nyálkahártyára fekszik fel, amelynek terhelhetősége egyénenként változó. Ezért fordul elő, hogy a protézis átadása után a pácienseknek változó gyakorisággal még korrekcióra vissza kell menni a fogorvoshoz, hogy a feltöréseknél korrigáljon.

Mivel bármikor kivehető, így teljesen betegfüggő, hogy megszokja, elfogadja-e valaki.

Először a protézis illeszkedése lazának tűnhet, míg az arcizmok és a nyelv meg nem tanulják a helyén tartani. Átadást követően előfordulhat feltörés, érzékenység. Az is előfordulhat, hogy fokozott nyálképződés jelentkezik. Később ezek a panaszok is csökkennek, megszűnnek.

 

Széchenyi 2020 ERFA